Instrukcje BHP

obsługa mieszarki

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI MIESZARKI

WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY

- ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora)

- ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu

- zaliczenie odpowiedniego instruktażu: zawodowego, przeszkolenia bhp i p.poż., zapoznanie się z instrukcjami obsługi

- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza

- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej

- przy obsłudze urządzeń nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy, nosić biżuterię i ręczne zegarki oraz przystępować do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk

Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanym surowcem, półproduktem i produktem.

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania surowców, przyrządów, narzędzi i odpadów

- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności

- sprawdzić stan techniczny urządzeń mechanicznych i oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej

- sprawdzić i uzupełnić smar w punktach smarowniczych

- wymyć pojemnik gorącą wodą i osuszyć

PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY URZĄDZENIE POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM

- próbnie uruchomić mieszarkę i sprawdzić jakość jej działania

- przygotować niezbędne narzędzia oraz konieczne ochrony osobiste, np. okulary, maski itp.

- zauważone usterki i uchybienia zgłosić natychmiast przełożonemu

ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY

NIE WOLNO:

- na stanowisku pracy przechowywać surowców i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych, umożliwiających utrzymanie ciągłości pracy na danej zmianie

- maszyn będących w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować

- maszyn będących w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru

- wznawiać pracę mieszarki bez usunięcia uszkodzenia

- zdejmować osłony i zabezpieczenia z mieszarki

- używać mieszarki bez wymaganego ochronnego (zerowania) lub przy jego nieodpowiednim zastosowaniu

- obsługiwać mieszarkę bez odpowiednich uprawnień i przeszkoleń

- dopuszczać do obsługi osoby niepowołane

- ręcznie przemieszczać i przewozić ciężary o masie przekraczającej ustalone normy

- samowolnego naprawiania urządzeń elektrycznych, kontaktów, wyłączników itp.

- napełniać mieszarkę masą mięsną ręcznie

- opróżniać mieszarki rękoma

NAKAZUJE SIĘ:

- używać obowiązujące ochrony osobiste

- sukcesywnie usuwać odpady

- utrzymywać posadzkę w czystości i suchą

- podczas wykonywania pracy zwracać uwagę tylko na wykonywane czynności, uwzględniając warunki bezpiecznej pracy dla siebie i otoczenia

- zachowywać prawidłową pozycję ciała przy wykonywaniu pracy

- pojemnik napełniać masą mięsną przy pomocy specjalnych szufli

- popychać surowiec w urządzeniu do rozdrabniania mięsa tylko za pomocą specjalnego popychacza

- sprawdzać konsystencję masy mięsnej w czasie pracy urządzeń mieszalniczych za pomocą specjalnych łopatek

- pozostałe resztki surowca usuwać z pojemnika jedynie po wyłączeniu silnika

- opróżniać pojemnik samoczynnie

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

- uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny, oczyścić pojemnik, wymyć gorącą wodą i wytrzeć do sucha

- wyłączyć urządzenia wyłącznikiem (głównym)

ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH

- o wadach i / lub uszkodzeniach mieszarki należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego

- mieszarka, której uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinna być niezwłocznie zatrzymana, odłączone od zasilania i odpowiednio oznakowana

- bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym

- w razie awarii maszyny stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową

- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek

UWAGI

- narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowania

- co 2 tygodnie specjalista winien sprawdzić stan instalacji elektrycznej i uziemiającej, napięcie pasów klinowych, stan uszczelek w łożyskach ślizgowych mieszadła

Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.

dodaj ogłoszenie dodaj firmę dodaj stronę www


Regulamin / Cookies i prywatność / Faq / wrzesnia.net

Copyright © wrzesnia.com.pl | Rafał Pawełczyk | Jeżeli chcesz edytować lub usunąć dane skontaktuj się z administratorem kontakt

użytkowników online: 4