Instrukcje BHP

obsługa trzonu kuchennego gazowego

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI TRZONU KUCHENNEGO GAZOWEGO

WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY

- ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora)

- kwalifikacje niezbędne do pracy w kuchni lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu

- przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp i p.poż.

- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza (w tym aktualne: badania lekarskie uprawniające do kontaktu z żywnością i książeczka zdrowia)

- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania towarów i odpadów

- dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzenia

- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności

- sprawdzić stan techniczny trzonu i oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej i gazowej

- sprawdzić, czy wszystkie pokrętła (kurki) są zamknięte

PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY TRZON GAZOWY POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM

ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY

NIE WOLNO:

- na stanowisku pracy przechowywać surowców i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych

- wznawiać rozpalanie trzonu bez usunięcia uszkodzenia

- sprawdzać dłonią temperaturę

- rozpalać paleniska kuchennego trzonu gazowego, jeżeli na rusztach stoją garnki

- do obsługi kuchennego trzonu gazowego dopuścić osób postronnych

- w przypadku awarii pokręteł odkręcać zaworów innymi przyrządami, lecz zgłosić usterkę zakładowi gazowniczemu

- ręcznie przemieszczać i przewoźić ciężary o masie

NAKAZUJE SIĘ:

- zapewnić dostęp do trzonu

- utrzymywać w porządku miejsce pracy

- utrzymywać posadzkę w czystości i suchą

- sukcesywnie usuwać odpady

- stosować prawidłową kolejność rozpalania paleniska

- w trakcie palenia należy kontrolować prawidłową prace palników gazowych, tak aby paliły się spokojnie i miały wyraźny, jaskrawy, niebiesko-zielony płomień z fioletową obwódką

- w przypadku nierównomiernego płomienia zmniejszyć dopływ gazu, przekręcając zawór

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

- okresowo czyścić kołpaki palnika, myjąc je szczotką w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentów

- po zakończeniu pracy należy zamknąć wszystkie kurki oraz zawór główny

- uporządkować stanowisko pracy

ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH

- o wadach i / lub uszkodzeniach trzonu należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego

- trzon, w którym stwierdzono uszkodzenie w czasie pracy, powinien być niezwłocznie wyłączony i odłączony od zasilania

- bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym

- w razie awarii trzonu stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową

- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek

UWAGI

- trzon gazowy powinien być ustawiony w miejscu dobrze wentylowanym, z naturalnym dostępem powietrza

- podczas użytkowania wszelkich urządzeń gazowych należy stosować się ściśle do określonych instrukcji, warunków montażu, eksploatacji i konserwacji

- montaż trzonów i innych urządzeń gazowych oraz przyłączenie ich do sieci gazowej, wymianę dysz, okresowego przeglądu - może dokonać tylko zakład gazowniczy lub koncesjonowany pracownik

- co najmniej raz na cztery lata należy przesłać kuchenny trzon gazowy lub Inne urządzenie opalane gazem do naprawy, określając w zleceniu, do jakiego gazu jest ono przystosowane.

- w pomieszczeniu, gdzie znajduje się kuchenny trzon gazowy, powinna znajdować się podręczna apteczka z niezbędnymi środkami opatrunkowymi, używanymi do udzielania pierwszej pomocy w przypadku oparzeń

Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośred nie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.

dodaj ogłoszenie dodaj firmę dodaj stronę www


Regulamin / Cookies i prywatność / Faq / wrzesnia.net

Copyright © wrzesnia.com.pl | Rafał Pawełczyk | Jeżeli chcesz edytować lub usunąć dane skontaktuj się z administratorem kontakt

użytkowników online: 3