Instrukcje BHP

obsługa maszynki do mięsa

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI MASZYNKI DO MIĘSA

WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY

- ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora)

- ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu

- zaliczenie odpowiedniego instruktażu: zawodowego, przeszkolenia bhp i p.poż., zapoznanie się z instrukcjami obsługi

- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza

- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej

- przy obsłudze urządzeń nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy, noszenia biżuterii i ręcznych zegarków oraz przystępowania do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk.

Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanym surowcem, półproduktem i produktem.

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów

- dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń

- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności

- sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego

- zamontować narzędzia tnące - nóż, sito

- sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej

- przygotować odbiornik farszu

- przed uruchomieniem urządzeń do rozdrabniania mięsa pracownik powinien sprawdzić, czy gardziel jest pusta

PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY URZĄDZENIE POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM

- próbnie (bez obciążenia) uruchomić maszynkę i sprawdzić jakość jej działania

- przygotować niezbędne pomoce warsztatowe oraz konieczne ochrony osobiste

- pociąć mięso na mniejsze kawałki i zasypać gardziel

- zauważone usterki i uchybienia zgłosić natychmiast przełożonemu

ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY

NIE WOLNO:

- maszynkę do mięsa będącą w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować

- maszynkę do mięsa będącą w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru

- uruchamiać maszynkę do mięsa przy zdjętych osłonach

- dotykać przewody pod napięciem

- zamontować stępione lub zwichrowane narzędzie tnące

- obsługiwać maszynkę bez odpowiednich przeszkoleń

- odgarniać surowiec ręką z gardzieli

- ręcznie przemieszczać i przewozić ciężary o masie przekraczającej ustalone normy

- zamontować stępione noże tnące

- wpychać ręką mięso do gardzieli

- dotykać ręką wirujących elementów

- regulować luz wzdłużny podczas pracy przekładni; odkręcać i zdejmować nakrętkę

- przy myciu zanurzać maszynki w wodzie

NAKAZUJE SIĘ:

- wstępnie pociąć mięso na mniejsze kawałki

- popychać surowiec tylko za pomocą specjalnego popychacza

- przy użyciu maszynki do napełnienia jelit uważać, aby nie zatkać całkowicie otworów odpowietrzających

- używać obowiązujące ochrony osobiste

- sukcesywnie usuwać odpady

- przyłączać maszynkę do źródła energii tak, aby nie stanowiło zagrożenia dla obsługi

- równomiernie rozkładać surowiec w gardzieli

- powiadomić otoczenie przed uruchomieniem maszyny o rozpoczęciu pracy

- wznawiać pracę maszynki jedynie po usunięciu uszkodzenia (przyczyn, które były powodem wstrzymania pracy)

- utrzymywać posadzkę w czystości i suchą

- ostrożne obchodzić się z narzędziami tnącymi

- sprawdzać konsystencję masy mięsnej za pomocą specjalnych łopatek

- po umyciu lekko natłuścić sitko i nóż

- po umyciu maszynkę dokładnie wysuszyć i zmontować

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

- odłączyć zasilanie - wyjąć przewód z gniazdka

- zdemontować maszynkę

- umyć maszynkę (części z tworzywa w temperaturze 600 ,części metalowe w temperaturze 800) i dokładnie osuszyć

- sitko i nożyk lekko natłuścić

- uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny

ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH

- o wadach i / lub uszkodzeniach maszynki należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego

- maszynka, której uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinien być niezwłocznie zatrzymana, odłączona od zasi- lania i odpowiednio oznakowana

- bezwzględnie należy udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym

- w razie awarii maszynki stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową

- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek

UWAGI

- narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowania

Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.

dodaj ogłoszenie dodaj firmę dodaj stronę www


Regulamin / Cookies i prywatność / Faq / wrzesnia.net

Copyright © wrzesnia.com.pl | Rafał Pawełczyk | Jeżeli chcesz edytować lub usunąć dane skontaktuj się z administratorem kontakt

użytkowników online: 6